
Exposició “La democràcia al carrer. Fotografia política del col•lectiu SE-GRÀ. 1977-1980” a El Born CCM 15/05. 2019
Exposició: “La democràcia al carrer. Fotografia política del col·lectiu SE-GRÀ. 1977-1980”
· Data: Dimecres 15 de maig, a les 18 hores. Isabel Segura, curadora de l’exposició, farà una visita guiada acompanyada pels membres del col·lectiu SE-GRÀ, Carles Feliu, Ramon Morral i Joan Vilardebò.
· Lloc i dates: Del 16 de maig al 15 de setembre a El Born Centre de Cultura i Memòria
· Entrada gratuïta
__________________________________________________________________________
“Teníem consciència que estàvem fotografiant moments històrics”. Col·lectiu SE-GRÀ
El Born Centre de Cultura i Memòria, en coproducció amb l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, presenta “La democràcia al carrer. Fotografia política del col·lectiu SE-GRÀ. 1977-1980”, en el marc del programa de commemoració dels 40 anys d’ajuntaments democràtics.
L’exposició ofereix una crònica exhaustiva de la transició d’un règim dictatorial a una democràcia i els debats generats durant aquest període a la ciutat de Barcelona, com l’aprovació d’una nova constitució l’any 1978 i les eleccions que van donar pas als primers ajuntaments democràtics l’any 1979.
Amb més de 10.000 negatius del col·lectiu SE-GRÀ (Serveis Gràfics), es rescata la memòria de la primera lluita democràtica als carrers de Barcelona. El que va significar aquells anys decisius de mobilitzacions veïnals i laborals, així com de reivindicacions polítiques, socials i culturals que van ser clau per contribuir a la transició d’un règim dictatorial a un de democràtic i sense els quals no es podria entendre la Barcelona d’avui.
Carles Feliu, Ramon Morral i Joan Vilardebò, propulsors del col·lectiu SE-GRÀ (1977-1980), van donar visibilitat als ciutadans que exigien participar en la construcció d’una ciutat democràtica i moderna. El col·lectiu va ser testimoni gràfic d’aquells moviments socials i polítics, oferint una fotografia documental amb un clar compromís polític, que mostra els carrers com un espai comú on es fa visible la construcció de la nova ciutat.
L’exposició s’estructura en sis àmbits temàtics: el món de treball, els desplaçaments de població, fer-se visible al carrer, els drets sexuals, les manifestacions culturals i la difusió i recepció de les fotografies del col·lectiu SE-GRÀ. Quaranta anys de la lluita obrera, les dones, els transsexuals i els gais, que es van mobilitzar per accelerar la sortida del règim franquista cap a una democràcia i reclamar els seus drets.
Dictadura, immobilisme, ruptura, reforma i democràcia són conceptes que emanen d’aquestes imatges i que avui tornen a estar vigents entre els veïns i veïnes que lluiten per transformar les ciutats.
Lourdes Solana Carné
Comunicació
El Born Centre de Cultura i Memòria
Institut de Cultura
Ajuntament de Barcelona
