Passadissos d’urgències desbordats a la Vall d’Hebron - Diari Jornada

https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180623/passadissos-durgencies-desbordats-vall-dhebron...

Dimecres 13 de juny. Són les 12:15 del matí a l’Hospital de la Vall d’Hebron, el centre sanitari més gran de Catalunya, on atenen cada dia 570 pacients de mitjana sumant urgències generals, trauma, infantil i ginecologia. Les instal·lacions d’urgències generals estan desbordades. Dos dels passadissos són plens de lliteres hospitalàries arrenglerades que dificulten el pas i que estan pràcticament a tocar les unes de les altres. Una altra zona més ampla que estava prevista com a espai de trànsit també està plena de lliteres. Els pacients esperen que quedi lliure un box on els puguin atendre adequadament o que els portin a planta, si és que ja els han visitat i ho ha decidit el metge.

«Qualsevol cosa que dius al malalt la sent el del costat; per qualsevol cosa que li has de fer, ets allà al mig», explica una de les infermeres, que prefereix mantenir-se en l’anonimat. Per evitar equivocacions, el personal penja d’algunes lliteres papers molt visibles amb informació mèdica crucial, com les al·lèrgies del pacient. El motiu és que, tal com reconeix la mateixa font, «en la situació en què es treballa, és més fàcil que hi hagi confusions».

Malgrat que el volum de persones instal·lades en lliteres als passadissos va variant, la infermera lamenta que és «excepcional» el dia que no ubiquen pacients en llocs de pas i que és una situació que es manté gairebé tot l’any. I empitjora «a l’estiu, amb les onades de calor, i a l’hivern, amb la grip».

Abast:
Àmbit: